Neviditelný inkoust

Neviditelné písmo je poměrně zajímavý způsob jak skrýt obrazce, či celý text. Pro vytvoření neviditelného vzkazu můžeme použít hned několik metod. Ta nejzákladnější, kterou snadno zvládneš s tím, co máš doma využívá principu biochemie.

BIOCHEMICKÁ METODA
Budeš potřebovat:

Tato metoda je založená na jednoduchém principu. Organické látky se skládají především z uhlíku. Pokud uhlík zahřeješ, zčerná.

Vatovou tyčinku namoč do mléka, octa nebo citronové šťávy. Následně s ní napiš vzkaz na papír a ten poté nech uschnout. 

Dej si pozor na množství tekutiny. Pokud jí použiješ příliš, papír se na místě po uschnutí může zkroutit a text se tak nechtěně stane čitelným  bez použití následného zahřátí. Papír nenechávej uschnout nad topením, zahřál by se a text by se také stal viditelným.

Po zahřátí by text měl být na papíře viditelný. Zahřívej žehličkou, nad svíčkou (pozor na vznícení), nebo vložením do trouby.

GUMOVACÍ PERA

Napadlo tě někdy, jak fungují gumovací propisky? Většina z nich má v sobě inkoust, jehož barva reaguje na teplotu. Při gumování vzniká tlak a tedy i teplo, pomocí kterého barva zmizí. Pokud tedy něco napíšeš pomocí gumovacího pera a následně papír vložíš například na pár minut do mrazáku, text by se měl znovu objevit. 

UV

Některé látky jsou vidět pouze pod UV světlem. Můžeš pořídit speciální pera, která obsahují jak neviditelný inkoust, tak i UV lampičku. Pokud UV světlo máš, můžeš využít vlastní inkoust.

Pokud vezmeš světlý zvýrazňovač (ideálně žluté barvy), vyndáš jeho vnitřek a necháš jej vylouhovat ve vodě, písmo, které pak napíšeš takovým zvýrazňovačem bude vidět pouze pod UV světlem. 

Více nápadů najdeš v GALERII nebo v e-booku ↓ 

E-book 30 nápadů pro únikovku na doma

30 skvělých nápadů na vytvoření únikové hry doma a to nejen pro děti!
E-book plný nápadů a obrázků!
Tento průvodce ti pomůže vytvářet doma své únikovky, na které tví přátelé jen tak nezapomenou!

Matěj Konečný 14. 3. 2023