Hra samotná!

Začátek a pravidla

Ideálně ještě před příchodem hráčů zkontroluj, zda všechny komponenty důležité pro hru jsou v pořádku na svém místě.

Před začátkem hry musíš týmu osvětlit pravidla a cíl hry. Zároveň je musíš zasvětit do příběhu hry. Můžeš například převyprávět nějakou část příběhu, popsat víc prostředí kde se nacházejí a události, které se staly těsně před začátkem. Pokud mají nějakou roli v rámci příběhu, měl bys jim jí vysvětlit (například pokud se z nich stanou lovci duchů, měli by to vědět!!).

Je dobré na hru určit časový limit. O něm by hráči také měli vědět a měli by vědět, co se stane, pokud během něj hru nestihnou. Zkus vymyslet nějakou penalizaci, kterou budou muset hráči udělat, pokud limit nestihnou. Při začátku spusť stopky, nebo odpočítávač. Online odpočítávání najdeš v článku nástroje.

Hlídej čas a dávej nápovědy

Při hře buď neustále ve střehu a jakmile hráči budou mířit delší dobu špatným směrem, je dobré je trochu navést na správnou cestu. Jinak se ti totiž snadno stane, že se bude hra dlouho točit okolo slepé uličky a nejen tebe, ale i hráče začne nudit a to nikdo nechcete.

Pokud tým potřebuje pomoct a požádá, je dobré dát týmu nápovědu. Nápady, které týmu dáš si počítej. Na konci můžeš týmu dát například účastnický list, který bude obsahovat jména hráčů, jméno týmu, čas, za který hru vyřešili a právě počet využitých nápověd. 

Přesvědč se, že je všechno na svém místě. Uveď hráče do děje a vysvětli jim pravidla. Hlídej, zda nepotřebují pomoct a dávej nápovědy, pokud to bude potřeba.

Kontrolní seznam

Chceš mít jistotu, že při přípravě únikovky nic nebylo opomenuto? Můžeš si vytisknout kontrolní seznam základních důležitých principů.

Matěj Konečný 13. 3. 2023