Atmosféra

Proč jsme to dělali?

Uvědom si pro koho a z jakého důvodu byla hra vytvořená. Pokud je například na dětskou párty, je dobré ladit výzdobu a hudbu do veselého tónu oslavy. Pokud jde o hru pro kamarády, která má třeba i děsit, přemýšlej jak vytvořit atmosféru děsivou.

Co všechno tvoří atmosféru?

Atmosféru hry můžeš přinejmenším podpořit. Proč to udělat? Jedná se o dojem ze zážitku, který hráči budou mít. Pokud si budou pamatovat jen to, že se hrála nějaká hra, zážitek v nich možná nevydrží tak dlouho živý. Pokud ale vytvoříš atmosféru, která bude pro dané téma příslušná, vzpomínky zůstanou déle, jelikož zážitek bude intenzivnější.

Jakým způsobem se dá atmosféra doplnit?

Atmosféru můžeš doplnit hned několika způsoby. Můžeš přizpůsobit výzdobu tématu hry. Neboj se pohrát si i s detaily. Pokud se například bude řešit vražda, je dobré označit místo činu, páskou zalepit dveře, označit jednotlivé stopy, můžeš udělat i falešné stopy krve a tak podobně.

Připrav občerstvení, které bude třeba součástí nějaké šifry. Můžeš do něj například zakomponovat i nějakou šifru, zapéct do něj klíč, nebo něco podobného.

Atmosféru jde doplnit i hudbou - hudba podpoří v pozadí náladu daného momentu. Uvědom si ale, že jedna písnička pořád dokola je doopravdy otravná a proto si připrav dopředu radši celý playlist. 

Popřemýšlej nad tím, pro koho je hra vytvořená a jakým způsobem může zážitek ze hry podpořit hudba a výzdoba.

Matěj Konečný 13. 3. 2023