Tvoř!

Kde nakoupit?

Únikovka vyžaduje různé vybavení. Ať už jde o věci co se běžně vyskytují, nebo o  věci, které je potřeba koupit speciálně pro účel hry. Z osobní zkušenosti ti mohu poradit ať najdeš nejbližší večerku, nebo domácí potřeby a prostě je projdeš. Uvidíš, že se ti objeví hned několik předmětů, které by se ti do únikovky mohly hodit a budou v dobré cenové relaci.

Dobré je taky projít různé burzy, nebo online bazar, jako je například sbazar.cz, nebo bazos.cz.

Pokud by se ti líbilo cokoli co zmiňuji v galerii nápadů, napiš na info@czechseso.cz a pokusím se ti danou rekvizitu obstarat, případně mohu pomoci s doladěním celé únikovky.

Jak dlouho to bude trvat?

Pokud tvoříš únikovku, počítej s tím, že její příprava zabere mnohem více času než její realizace. Pokud máš k dispozici vlastní prostor, kde se únikovka odehraje, budeš mít přípravu jednodušší. Můžeš jí věnovat průběžně nějaký čas před únikovkou samotnou.

Můžeš se ale dostat do situace kdy budeš únikovku "instalovat" narychlo u někoho z příbuzných nebo známých. Je dobré být na takovou situaci dobře připravený a mít únikovku prakticky hotovou. Její komponenty pak jen rozmísti tam, kam budou patřit.

Jednou jsem dělal únikovku pro své spolubydlící na Vánoce, kdy jsem nemohl být s nimi. Únikovka musela být připravená již několik dní předem, tak aby si ničeho nevšimli. Jednotlivé úkoly a šifry musely být dobře poschovávané tak, aby nebylo tak snadné je najít třeba náhodou. Jako dobrým místem mi posloužila například zadní strana nástěnky, nebo pojistková skříň.

Je dobré uvažovat i nad tím, jak dlouho bude samotná hra probíhat. Optimální čas je 30 minut až 2 hodiny. Delší hra už bude hráče nudit. Nejlíp hráči udrží pozornost zhruba do jedné hodiny hracího času.

Udělej si dopředu plán, připrav si jednotlivé úkoly a včas je umísti tam, kde mají být. Dej si pozor na to aby nebyly objeveny náhodou, pokud k tomu bude příležitost.

Matěj Konečný 13. 3. 2023