Kryptologie a kryptografie

Není to to samé...

Obě slova nejspíš znáš a možná máš pocit že jde o synonyma, není to ale pravda. Kryptologie a kryptografie jsou dva odlišné pojmy, ačkoli se jedná o něco velmi podobného. Obojí můžeš využít v únikovkách a většina z únikovek je na těchto dvou oborech postavená.

Šifry

Jaký je tedy rozdíl mezi kryptografií a kryptologií?
Kryptologie se zabývá šifrováním. Pokud tedy dostane tým šifru, nacházíme se v oboru kryptologie. U šifer máme k dispozici pouze znaky, které jsou bez klíče nečitelné a je jen velmi obtížné šifru bez klíče prolomit. Bez výpočetní techniky to trvá nesmírně dlouho a hráči téměř nemají šanci během hry bez klíče šifru rozluštit.

Nejzákladnější šifra je šifra substituční, při které jsou zaměněna písmena za jiné znaky, případně za jiná písmena. 

U šifer obecně platí pravidlo, že používáme pouze písmena bez diakritiky a to v rozsahu celé abecedy mimo písmeno CH:
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Takto "upravená" - standartní abeceda má v součtu 26 znaků, které mohou být zastoupeny jinými znaky. Jak připravit jednotlivé šifry se dozvíš v dalších článcích. Základní substituční šifry najdeš tady:

E-book Šifrovací klíče + šifrovací kotouče + uprav si vlastní šifru

V E-booku najdeš 7 šifrovacích tabulek, podle kterých můžeš vytvářet jednoduché šifry.
Tabulky získáš i v podobě šifrovacích kotoučů.
Zároveň je získáš i ve formátu .pptx (PowerPoint) a snadno si své šifry seskládáš a vytiskneš.

Kam co schovat?

Toto je součástí kryptografie. Ta text nikdy nezaměňuje ale pouze schovává do jiné podoby. Pokud například napíšeš text zrcadlově, jedná se o kryptografii. Pokud všechna velká písmena v textu dají dohromady tajnou zprávu, jedná se o kryptografii. Hesla, kódy a vzkazy tedy můžeš jen šikovně ukrýt. Jakými způsoby, to se dozvíš v dalších článcích.

Pokud budeš chtít schovávat například jednotlivé šifry a úkoly pro hráče, můžeš použít nápady v Galerii nápadů.

Tipy na šifry i na schovávačky najdeš v Galerii nápadů. Během tvoření jednotlivé šifry a schovávačky zařaď na tebou vybranou mapu postupu.

Matěj Konečný 13. 3. 2023