Téma a náročnost

Pro koho?

Při výběru tématu tě čeká nemilé překvapení. Jedná se totiž o první krok a právě první a poslední kroky, které vypadají nejjednoduššeji, bývají často ty nejtěžší. Je to jako když letí letadlo, nejvíce havárií proběhne právě při startu a přistání. Nemusíš se ale bát, že bys téma nakonec nevybral. Dobrý nápad je ale základ.
Pokud budeš vybírat téma, je dobré aby mu rozuměli všichni zúčastnění. Tak například pokud budeš dělat únikovku na párty pro svoje děti, asi nebude dobré vybrat hororová témata. Pokud budeš chtít udělat únikovku pro své přátele, stojí za to zapřemýšlet nad tím, odkud je znáš a co vás spojuje. To jsou základní otázky, které ti mohou výběr hlavního tématu výrazně usnadnit.

Únikovku můžeš připravit pro:

Něco co všichni znají!

Důležitým pravidlem je vybrat něco, co je pro všechny ve skupině známá věc. Pokud například uděláš únikovku na téma Hvězdných válek a mezi hráči bude polovina lidí, kteří ani jeden z filmů neviděli, nejspíš si to tak neužijí, jako kdyby byl námět hry úplně jiný. Existují základní okruhy témat, ze kterých je snadné vybrat a dá se předpokládat, že většina lidí bude vědět o čem hra je:

Tahák témata

Hledáš téma/námět na únikovou hru? Tento tahák obsahuje námětů kupu, jistě v něm budou časem přibývat další!

Pokud vybereš téma a cíl hry, pusť se do vymýšlení příběhu. Příběh si klidně někam napiš. Je dobré aby obsahoval i úvod do děje, který pak před začátkem hry přečteš společně s pravidly hráčům. Pokud vybereš zajímavé téma, můžeš hráčům udělit nějakou "roli". Mohou se stát například týmem vědců, nebo slavnými detektivy. 

Vybrat téma ti může pomoct i tento pracovní list:

Vyber téma a posuň se k dalšímu kroku. Důležité je nyní vymyslet příběh, který bude hráče hrou provázet!
TIP!
Při vybírání úkolů již přemýšlej jak je přiřadit do konkrétního tématu.

Matěj Konečný 13. 3. 2023