1/7 Jak udělat únikovou hru? 

Jak jsem se dostal k únikovkám?

Je to pár let, co jsme s partou kamarádů sem tam vyrazili do Prahy na nějakou únikovku. Jako studenti jsme neměli moc peněz na zábavu a tak jsme se navzájem bavili připravováním vlastních únikovek. Po čase se na mě někteří moji známí začali obracet jestli bych nějakou "únikovku" nevymyslel i pro ně a pro jejich známé - a tak vznikl nápad vytvořit tento web. Pokusím se vysvětlit základní principy toho, jak únikovku udělat doma, přidat nápady, ze kterých je snadné a rychlé vybrat a sestavit příběh a navrch přidat i pár šablon a užitečných nástrojů, pomocí kterých bude tvoření únikové hry pro rodinu, či přátele, velmi jednoduché.

K čemu je tento web dobrý a co se tady naučíš?

Únikových her je na světě nepřeberné množství! První z nich se objevila v roce 2007 na námět počítačových her. Od té doby jich velmi rychle přibývá po celém světě na různé náměty.
Jistě už máš nějakou únikovku na vlastní kůži za sebou! Ať už šlo o únikovou hru v nějakém sklepě, nebo třeba jen jako šifrovačku venku, případně jako stolní hru plnou zapeklitých hádanek a úkolů. Ať tak či tak, možná už tě někdy napadla myšlenka udělat únikovku pro někoho jiného -někoho z tvých příbuzných, známých, jako zpestření párty, nebo netradiční předání dárku.
Ukážeme si jak takovou hru vytvořit - jednotlivé prvky, principy a nápady, které můžeš využít.

Jak zařídit aby to byla pecka?

Únikovce je potřeba věnovat dostatek času a nebát se experimentovat. Pro experimenty můžeš využít Galerii nápadů. V té nalezneš desítky obrázků a obsahu, který se ti může hodit.​ Jinak se můžeš držet podrobného návodu krok za krokem. Do Galerie budu nápady přidávat, proto jí doporučuji čas od času znovu projít.

Jak web využít naplno?

Web samotný je návodem krok po kroku. Pokud ale má být tvoje únikovka ta nejlepší, je potřeba to, co zde nalezneš dát do praxe. Proto tedy:​

PS – web stále doplňuji a opravuji, občas mrkni, jestli jsem nějakou kapitolu nerozšířil, nebo nepřidal 😉 

Pusť se do tvoření!

Matěj Konečný 13. 3. 2023